. Award Follower Bertuah dari en. Farique.


salam readers. cantik x award nih?? apple dapat award nie dari en.farique sbb apple follower yg bertuah dlm blog dia. apple bukan saja dapat award tau tp dpt top up 5 hinggit jgak. ala jd la tu kn dari xdpt apa2. keke

kata en.farique " mizzapple sila buat satu entry mengenai award ini kerana award ini adalah saya buat khas dan teramat khas untuk mizzapple ".
wah! terharu x?? apple trharu sngt sbb dia mnghargai follower2 dia.

thnx ye en.farique kerana terlebih dahulu menjadi follower apple. blog yang xseberapa nie. sebenarnya apple pun minat jugak dengan no 3,6 nie. nak tau kenapa? sebab no nie sama dengan tarikh lahir apple. so, memang bertuah la kan.

award nie memang cantik, style. lebih-lebih lagi bila ia dibuat khas untuk apple. so, pada sahabat2 blogger jangan ada rasa cemburu tau? sila buang jauh-jauh perasaan tu. :)

************************************
hampa nak tau x kenapa en.farique memilih no 36 sbg follower brtuah?? klu nak tau hampa boleh baca kt sini.

so, jom la pakat-pakat kita terjah blog en.farique. sbb next year dia nak buat peraduan n giveaway. ha!! jgn lupa jd follower beliau sekali ye.

akhir sekali, thnx again en.farique!!

~sekian~

.CP : Kenangan Bersama Guruku. Part : 3.

salam semua. jom ikuti sambungan CP dari part 2.

Dalam usia 17 tahun ini, aku rasa begitu sensitif pada kata-kata seseorang. Bila menyentuh perasaan dan agak bertentangan dengan diriku sebenar, aku begitu terasa hati.

Hari ini aku hanya menatap buku di meja, sedikitpun aku tidak memandang wajah cikgu yang menyakitkan hatiku. Entah kenapa ada sesuatu yang terasa damai bila memandang wajah itu. Tapi ia berubah menjadi sedih bila ada kata-kata yang melukakan.

" Damia Qumaira." Dia memanggil.
Aku berdiri dan menuju ke mejanya mengambil kertas peperiksaan pertengahan tahun yang pasti telah dicatat markahnya.

Aku tidak berani menentang wajahnya. Aku terlihat 85 peratus. Hatiku jadi gembira, tetapi aku cuba mengawal rasa gembira itu. Hingga selesai kertas dibahagikan, barulah aku mendapat markah tertinggi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Aku rasa Cikgu Riduan tentu akan memujiku kali ini. Kebahagiaan tiba-tiba bertakhta dalam diriku.

" Damia Qumaira, ada saja yang tak kena pada kertas jawapan awak". Suara itu tiba-tiba membuat aku hiba. Aku fikir aku akan tersenyum malu bila dipuji kerana mendapat markah tertinggi, rupanya sangkaan itu salah.

Aku dapat melihat rakan-rakan memandang padaku. Pelajar yang mendapat markah tertinggi pun tidak memuaskan hati cikgu, mungkin itu kata hati rakan-rakan.

Pulang ke rumah hanya dapat melepaskan rasaku melalui airmata.

Cuti penggal kedua, Cikgu Riduan menganjurkan lawatan ke alam semulajadi di Gunung Jerai, Kedah. Aku tidak bercadang pergi, kerana aku tahu nanti segala kata-kata Cikgu Riduan akan menyakitkan hatiku. Apalagi bila sepanjang hari bersamanya.

Namun, aku begitu ingin mengikutinya. Alangkah bahagia hati aku bila Cikgu Riduan memakan bekalan yang aku bawa, lalu memuji masakan itu.

bersambung.

.Award dari Orchid | Aisyah | NovelGurl | mr. L.

Assalammualaikum. award again n again. kali nie dari 4 rakan blogger.

.First.
dari cik orchid. tq ye adeq. bnyknye soklan.

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
  • tom yam. bihun sup. bakso.
2. 2 jenis air apa yg korang paling suker?
  • jus carrot. milo ais.
3. Which type of food yg korang prefer,pilih 3...
malay,chinese,japanese,westren,italian,mexican,arabian?
  • malay. japanese. arabian.
4.Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
  • telor goreng. miahaha gile sedap woo.
5.Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
  • 5 hinggit je kot.
6.Ayam,kambing,lembu,itik,burung puyoh,burung wak2,rusa,landak,merpati,ayam denak.mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
  • rabbit ang xletak. aku suka rabbit.
7. Menu raya yg paling disukai.
  • rendang n ketupat.
8. Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
  • tom yam.
  • bihun soto.
9.Korang klu jumpa org yg TAG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
  • makan KFC.
10.Sila TAG 2 0rg & paksa mereka buat Tag ini?

.second.

award nie dari adeq aisyah. tq ye, susah2 je kasi akak. =)

.third.
award dari novelgurl. award berantai + berhantu. apa yg berantai n berhantu 2 eh.

syarat-syarat untuk dapat award ni ialah :

1. Thanks to the sender of the award and linked this entry to the sender.
2. Share 8 facts about yourself.
3. Give this award to the others blogger who deserve it.
4. Sebarkan hingga semua blogger dapat ( maksud award berantai )

8 perkara tentang aku?
  • suka melukis kartun.
  • gile shopping. gile hangout.
  • cakap banyak. tapi sebenarnya pendiam.
  • paling suka makan tomyam. sedap woo.
  • suka aktiviti lasak.
  • gemar bermain badminton.
  • suka lepak tepi pantai. release tension.
  • single. but not available.
apple tag 2 orang utk award nie.
.fourth.

a. berikan 1 nickname utk sayer ( pemberi award )
mr. L

why??
hanya tahu nama dia L.

b. berikan ucapan kpd pemberi award.
thnx 4 the award.

c. listkan 6 artis/band yg korunk minat?

faizal tahir
fahrin ahmad
asyraf muslim
3 sudah.

d. tag follower 4 this award.
haniniputra
cazari

~sekian. sila amek ye.~

. 10 Pesanan Imam Shafie Yang Perlu Diikuti.

Assalammualaikum.

Sebelum Imam Shafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat islam umumnya. Berikut adalah kandungan wasiat tersebut : " Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara :
  • Hak kepada diri : mengurangkan tidur, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.
  • Hak kepada Malaikat maut : Menggandakan kewajipan2 yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada ALLAH.
  • Hak kepada Kubur : Membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.
  • Hak kepada Munkar dan Nakir : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.
  • Hak kepada Mizan ( Neraca timbangan amalan pada hari Kiamat ) : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulitan.
  • Hak kepada Sirat ( Titian yang merintangi Neraka pada hari Kiamat ) : Membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjamaah.
  • Hak kepada Malik ( Malaikat penjaga Neraka ) : Menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah ketika terang terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak.
  • Hak kepada Ridhuan ( Malaikat penjaga Syurga ) : Merasa redha kepada Qadha' ALLAH, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dari melakukan maksiat.
  • Hak kepada Nabi Muhammad S.A.W : Berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung kepada Al-Sunnah ( Hadith ), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan dari ALLAH.
  • Hak kepada ALLAH s.w.t : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.
~sekian~

Award dari Kak Pah | Zanna | Nadia

salam readers. award again!! kali nie dari 3 sahabat blogger [ Kak Pah | Zanna | Nadia ] thnx eh give apple award nie.

.First.

kiriman dari :
Kak Pah

.soalan tag.

1. Berikan pendapat tentang blog si pemberi award?
nice blog.

2. Siapa geng blogger yang paling rapat dengan korang?
semua.

3. Sila tag 3 orang blogger untuk award nie!
zanna
ahmadjo
kamil ace

.Second.

thnx Pn zanna bagi apple award nih! :)
award nie appe da dpt. tp xpelah apple jwb jgak eh.

1. http://zulyana83.blogspot.com/ dimata kalian??
blog yang sempoi. cantik menarik tertarik memang da bomb! keke

2. nama blog anda dan kenapa letak nama tu?
saya suka apple. sbb tu saya letak nama mizzapple. =)

3. nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea tu?
time nie sy tgh mkn buah epal. idea dtg dri si2 la. keh3

4. apa method dlm penulisan blog anda?
anything.

5. apa perasaan anda bila tgk blog org lain cantik dan blog anda tidak?
t'ingin nk ada blog cm dorng. tp smpi skg xdpt. wuwu

6. bila blog anda diwujudkan?
June 2009

7. siapa orang pertama tahu dan jadi follower blog anda?
alamak! xingt la plak.

8. sila tag 5 orang untuk dptkn award tersebut.
mamat
cazari
deQdeq

.Third.

award yg terakhir dari cik nadia. tq ye adeq.

soklan2nye.

1. sejak bila korang mula berblogging?
June 2009.

2. mengapa korang berblogging?
sekadar mengisi masa lapang.

3. korang slu buat entry mengenai apa?
anything.

4. suka blogwalking x? nyatakan sebab.
suka. boleh jalan2 ke blog geng2 blogger.

5. tag 3 orang blogger.
orchid
biskut
nora

sekian sudah. jgn lupa amek ye!.

Gangster dan Si Bisu!!

Salam readers. Sebuah kumpulan gangster menghadapi masalah untuk mengutip wang perlindungan dari peniaga. Ini kerana pihak polis sering membuat intipan dan tangkapan. Ketuanya mengambil keputusan mengupah seorang lelaki bisu untuk mengutip wang tersebut. Pada pendapatnya, tentulah polis sukar untuk menyoal siasat si bisu tersebut.

Maka si bisu pun mula mengutip wang dan berjaya memperolehi RM 50,000.00.

Walaubagaimanapun, si bisu tersebut menyembunyikan wang di suatu tempat rahsia. Maka pada hari yang telah ditetapkan, ketua gangster mengarahkan orang-orangnya memanggil si bisu. Apabila dipanggil, si bisu itu berpura-pura tidak dapat berkomunikasi dengan mereka. Lalu mereka berjumpa dengan seorang lelaki yang pakar dalam bahasa isyarat.

Gangster : Mana wang itu?

Pakar menunjukkan isyarat kepada si bisu.

Si bisu menunjukkan isyarat untuk " aku tak tahu apa yang mereka katakan ".

Pakar bahasa isyarat memberitahu gangster tersebut. Dan gangster tersebut menghalakan pistol ke arah kepala si bisu.

Gangster : Aku akan tembak kepala kau bisu.

Si bisu menunjukkan isyarat " duit RM 50,000.00 tu aku telah sembunyikan di taman permainan di bawah kerusi yang ketiga dari pintu masuk ".

Pakar bahasa pun berkata kepada ketua gangster.
" Dia tidak tahu dimana wang itu dan kalau kau nak tembak, tembaklah. "

Kesimpulannya : hampa pikir la sendiri. wuwu

~sekian~

.Salam Maal Hijrah.

salam readers. Selamat menyambut Maal Hijrah 1432H. kt sini apple nak kongsikan sedikit Doa akhir dan awal tahun.

Doa Akhir Tahun Hijrah

Doa akhir tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata :

" kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun ".

klik untuk tumbesaran

Ertinya : Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang, Segala Puji itu bagi Allah, Tuhan Pentadbir seluruh Alam. Semoga Allah cucurkan rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Ya Allah Wahai Tuhan kami, perkara-perkara yang telah kami lakukan daripada perbuatan-perbuatan yang Engkau larang dalam tahun ini maka kami belum bertaubat daripadanya padahal Engkau tiada meredhai dan Engkau memang tiada lupakannya ( Tuhan tiada bersifat lupa ) dan Engkau berlembut tiada mengazabkan kami malah memberi peluang supaya kami bertaubat selepas kami menceburkan diri melakukan maksiat itu. Maka kami sekalian mohon keampunan Mu. Ya Allah, ampunilah kami dan mana-mana perbuatan yang telah kami lakukan sepanjang tahun ini yang Engkau redhai dan yang telah Engkau janjikan ganjaran pahalanya. Maka kami mohon diperkenankan akan perbuatan ( amal bakti ) yang telah kami lakukan itu dan Engkau tidak-menghampakan harapan kami Ya Allah Tuhan Yang Maha Pemurah.

Doa Awal Tahun Hijrah

Doa awal tahun dibaca 3 kali selepas Maghrib pada malam satu Muharam. Sesiapa yang membaca Doa ini, syaitan berkata :

" Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan ".

klik untuk tumbesaran

Ertinya : Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Penyayang. Segala pujian itu bagi Allah Tuhan sekalian Alam. Rahmat dan sejahtera atas Penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Ya Allah, Engkaulah Tuhan yang kekal selama-lamanya, sedia ada, tiada permulaan. Kelebihan Mu Maha Besar dan kemurahan-Mu sangat-sangat diharapkan. Tibalah sudah tahun baru, kami mohon kepada Mu agar terpelihara kami sekalian di dalam tahun baru ini daripada tipu daya syaitan-syaitan yang terlaknat juga daripada kuncu-kuncu syaitan dan bala tenteranya. Dan kami mohon daripada Mu akan pertolongan mengalahkan runtunan nafsu amarah ( Nafsu yang mendorong kepada kejahatan ). Kami mohon juga kepada Mu Ya Allah akan rasa sedia ingin membuat kerja-kerja kebajikan yang boleh mendampingkan diri kami kepada Mu. Ya Allah Tuhan Yang Maha Agung lagi Mulia. Ya Allah Tuhan yang sebaik-baik yang mengurniakan rahmat.

Kotak Jerit | Link Anda!!



.Harap Maklum.


Sila Tinggalkan Link Anda Disni!! (,")(",)




CP : Kenangan Bersama Guruku. P : 2.

salam readers. sambungan dari cerpen part 1.

" Damia Qumaira, cantik nama itu, saya suka ". Ucapan pertama perkenalan itu begitu menyentuh rasaku. " Saya baru habis belajar. Sekolah ini merupakan sekolah yang pertama saya bertugas ", jelasnya.

Aku rasa berdebar setiap kali bertentangan mata dengannya. Hari kedua, dia memberi tajuk karangan untuk diselesaikan. Aku tetap ingat tajuk bebas " pengalaman" itu.

" Damia Qumaira, cerita awak ini bagus, awak pandai mengarang, tapi mengapa ejaan awak banyak salah. Ejaan awak layak dan sama taraf dengan budak darjah enam ".

Nada suara itu selamba, tapi diikuti dengan pandangan yang begitu membenci. Ini benar-benar menyakiti hati. Itulah teguran pertamanya. Kepala bagaikan dihempap batu menerima teguran itu.

Sedu sedan masih belum dapat ku kawal. Air mata masih terus deras mengalir. Hari telah larut malam. Sederas air mata itu ingatanku menjelma.

" Cikgu baru tu smart ".
" Kau sukakan dia ke? "
" Tapi dia benci aku. Setiap yang aku lakukan salah belaka ".
" Tapi aku tahu dia suka kau ".
" Mana kau tahu ".
" Aku kan duduk sebelah kau, aku tengok bila kau tunduk, dia mesti tengok kau ".

Entah mengapa hatiku sedikit damai bila mendengar kata-kata yati, kawanku. Rasanya mahu aku menemuinya, mengapa dia begitu lancang mengutuk aku.

" Awak nie, Damia, pandai tapi malas ". Kata-kata itu seperti menjerut leherku dan susah bernafas. Hairan! aku rasa aku adalah antara pelajar yang rajin mengulangkaji pelajaran. Tapi itulah tuduhan yang harus aku telan. Apakah dia sengaja menyakiti hatiku?

bersambung..

. Award dari en. Mamat.



Assalammualaikum..

award nie dari en. mamat. tq sebab apple terpilih dari 90 orang penerima award nie.
apple sangat-sangat hargainya.


Pendapat apple tentang blog luahan hati.

  • blog yang simple
  • menarik sebab bnyk pengisian
  • ada puisi
itu saja kot apple dapat senaraikan. n tq again 4 award. apa pun blog awk memang best!

.sekian.

Award again!!

First!


salam readers. apple dpt award lg. nie ha award dari cik fa-zlyn
cam biasa la kena jawab soklan.

soalan

1. citerkumrsfaz.blogspot.com di mata kalian :
nama tuan punya blog nie fa-zlyn. muka dia ala2 cina gitu.

2. nama blog anda dan kenapa anda letak nama itu :
nama blog sy mizzapple. saya letak nama tu sebab saya suka makan apple.

3. nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea tu :
http://appleohapple.blogspot.com time nak buat blog nie sy tgh makan apple. idea dtg dari si2 la. keh3

4. apakah kaedah dalam penulisan blog anda :
macam2.

5. apa perasaan anda bila tengok blog orang cantik & menarik sedangkan blog anda tidak :
teringin nak ada blog camtu.

6. bilakah blog anda diwujudkan :
Jun 2009. setahun lebih sudah.

7. siapakah orang pertama yang tahu dan menjadi follower blog anda :
alamak. xingat la pulak.

8. sila tag 5 orang lain untuk menerima anugerah dan pas kan syarat2 ini :

kudin nz
keen
nora

3 sudah yg selebihnya apple kasi kt pengunjung blog apple.


dan syarat2 sebelum ambk award nih adalah:
jawab soalan2 nih k!

1. mizzapple di mata kalian :
2. nama blog anda dan kenapa anda letak nama itu :
3. nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea itu :
4. apakah kaedah dalam penulisan blog anda :
5. apa perasaan anda bila tengok blo
g orang cantek & menarik sedangkan blog anda tidak :
6. bilakah blog anda diwujudkan :
7. siapakah orang pertama yang tahu dan menjadi follower blog anda :
8. sila tag 5 orang lain untuk menerima anugerah dan pas kan syarat-syarat ini :

~sekian~

Second!

thnx zanna anugerah apple award nie.


award nie paling simple sebab xperlu jawab soklan. suka2. =p
so. apple nak kasi award nie kt member2 blogger yg the best la. hoho

biskut
along
cekmet

* pada yg kena tag. sila amek ye. tq *

26 November 1987???

Salam readers.

ada apa dengan tarikh 26 November 1987 nie?? hmm. korang rasa2 apa eh?? teka cepat. ala lambat la korang nie. meh la anak cucu cicit semua, nenek nak story. =p

sebenarnya tarikh tu adalah tarikh lahir insan yang pernah bertakhta dihati apple. hari nie lah hari lahir beliau. apple xde kesempatan nak ucap sendiri kt dia. perasaan sakit tu masih lagi terasa sampai sekarang. apple langsung xleh nak lupakan apa yang dia dh lakukan kt apple. apple xnk berdendam, so apple terima je dengan redha. n doa apple, apple harap dia bahagia bersama insan yang dia sayangi.

seandainya dia terbaca warkah nie, apple harap dia sedar akan kesilapan dia. apple xminta dia kembali tapi sekurang2 nya mohon la maaf untuk kali terakhir. n akhir kata, " SELAMAT HARI LAHIR MOHAMAD AINUDDIN ". MAY GOD BLESS U.

~sekian~

CP : Kenangan Bersama Guruku. P : 1.

Salam readers.

Tangisanku timbul lagi. Esakan bertambah menjadi. Wajah Cikgu Riduan dengan kumis tipisnya terbayang di mata. Adakah kerana aku bersalah maka begitu sekali kutukan Cikgu Riduan terhadapku?

" Damia Qumaira, awak tidak menjawab soalan yang saya kemukakan dengan tepat, saya beri awak markah kosong. " Lantang suara Cikgu Riduan.

" Saya suruh awak main bola sepak, awak main bola jaring, macam mana nak betul, sambungnya lagi, berkias ibarat.

Segala kata-kata itu begitu menyakitkan hati. Bagaimana mahu memujuk hati supaya jangan terlalu memikirkan cikgu muda yang berkulit cerah itu.

Sedu sedanku masih berterusan. Namun, aku cuba mengesatnya supaya tidak didengar oleh ibu dan ayah yang sedang berehat di ruang tamu. Adik-adik pula sibuk mengulangkaji pelajaran di perpustakaan kecil di rumahku yang bersebelahan dengan bilikku.

" Awak nie cerdik, tapi tidak pandai menggunakan kecerdikan itu, " suara Cikgu Riduan yang semacam membenci benar-benar menganggu. Air mataku terus mengalir setiap kali mengingati kata-kata Cikgu Riduan.

Tapaknya begitu teratur menuju ke meja guru di depan kelas. Reaksinya kemas, berseluar gelap, berbaju putih dan bertali leher gelap sesuai dengan seluarnya.

" Tampannya dia ", bisik hatiku. Untuk waktu sesedih ini pun aku masih mampu mengingati segalanya pada hari pertama kedatangannya.

Hatiku berdebar setiap kali mengingati cikgu itu. Mungkin sebagai manusia yang menempuh remaja, ada rasa asing terbentuk dalam diri aku pada guru muda itu.

bersambung.

Tahukah Anda???


Assalamualaikum semua sahabat blogger.

1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan.

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellinipada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca blog ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku. Sentuh la telinga korang dgn siku sampai kena. Tak normal la korang maknanya. wuwu

.Minum Air Najis.


Assalammualaikum semua.

Di laluan pejalan kaki berhampiran sebuah hospital di Port-au-Prince, ibu negara Haiti, seorang wanita terbaring dalam keadaan yang sungguh melarat. Tanpa dibaluti sebarang pakaian, tubuh kurusnya mengerekot sementara tangan kanannya digunakan untuk melindungi dada yang terbuka.

Sirna matanya mengharap agar ada manusia yang sudi membawanya ke hospital untuk dirawat namun tiada siapa yang peduli dengan keadaan wanita berkenaan. Orang yang lalu-lalang hanya memandang dan terus pergi tanpa rasa belas. Alasannya, mereka tidak mahu dijangkiti oleh wabak pembunuh yang sedang merebak di negara itu.

Senario ini bukan kebiasaan di Port-au-Prince walaupun Haiti digelar negara paling miskin di Amerika Latin.

Air najis

Namun, sejak dua minggu lalu, wabak taun yang mula merebak menjadi mimpi ngeri kepada seluruh rakyat negara itu. Apa tidaknya, dalam tempoh sebulan, sudah lebih 1,000 nyawa menjadi korban.

Deretan bencana yang menimpa Haiti seolah-olah memberi petanda bahawa gelombang maut bakal tiba ke pulau tersebut. Bermula dengan Taufan Tomas yang menyebabkan banjir dan tanah runtuh serta lebih 6,000 keluarga hilang tempat tinggal awal bulan ini.

Haiti juga hampir musnah dalam bencana gempa bumi yang meragut 250,000 nyawa dan mengakibatkan jutaan penduduk kehilangan tempat tinggal Januari lalu. Musibah banjir baru-baru ternyata merumitkan lagi keadaan di Haiti. Kawasan pedalaman dikatakan terjejas teruk apabila sawah padi dan kawasan penempatan ditenggelami air sehingga menyukarkan mereka untuk mendapatkan bekalan air bersih.

Penduduk di kawasan luar bandar sangat bergantung kepada sungai sebagai sumber air untuk minuman dan pertanian disamping aktiviti harian spt memasak, membasuh dan mandi. Walaupun sudah dimaklumkan terdapat bakteria daripada najis manusia yang menyebabkan air sungai ini tercemar, mereka masih meminum airnya.

* kasihan betul tgk wanita 2. syukurlah kt malaysia belum ada musibah macam nie lagi. *

.Selamat Hari Raya Qurban.


Assalammualaikum semua rakan2 blogger.
kamu.

jaga diri kamu baik2 tau.
kalau kita dekat senang org nk jga kamu.
kamu jgn merayau kt mn2 tau.
kat luar tu sngt bahaya.
org syg sngt dekat kamu.
kalau kamu dh xde mesti org sngt sedih.
so, dengar la nasihat org nie.
jgn noty2 tau.

sb kamu tue.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

seekor LEMBU

wakakakaka.

kesian kamu kn. nti kamu terpaksa dikorbankan. wuwu

SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA RAKAN2 BLOGGER.
SEGALA SALAH DAN SILAP HARAP DIMAAFI.


bunga rampai direnjis wangi,
haruman kasih tetap dihati,
aidiladha kali nie amat beerti.
semoga kita dapat menginsafi diri.

Award again!!


Salam blogger. kali nie apple kena tag lagi dari 2 rakan blogger yang agak2 baru je kenal. ok. tanpa membuang masa jom layan tag2 kt bwh nie.

First!!



award nie dari eyka elisha
tengs kt cik eyka 4 the award.

7 BENDA PASAL DIRI KITA

♥ seorang yang pendiam. pemalu. ikt tempat n keadaan
♥ suka melukis. suka menconteng. tu mmg dh mnjadi tabiat. wewe
♥ seorang yang pembersih. rajin mengemas rumah. xsuka kotor
♥ seorang yang simple dari segala aspek. caya x?? woowoo

apa lagi eh?? ckup2 la 2. kunk cite lbeh2 korang bosan nti.

then kena tag la pulok!

ree
wawa
aida


Second!!
Tengs en. baulu bangkit kerna tag apple. hadoiii. kena jawab tag lagi. bagi tak menghampakan pada pengetag. so, apple kena jawab jgak le.

Let Know Something About Me!

apa benda paling penting dalam hidup anda?
kehidupan yang sempurna. my family. n all my friend.

benda terakhir yang korang beli pakai duit sendiri?
handphone le.

dimanakah tempat korang nak langsungkan perkahwinan & apakah tema korang?

hotel 5 bintang. wuwu
tema ala2 taman gitu. =p

berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
forever n ever.

novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?

dara dan nur.

antara mak ayah korang, mana yang lebih mesra?
dua-dua mesra.

namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?

bakal suami. keh3

adakah korang basuh baju korang sendiri?
yap. kdng2. tp slunye en. mesin.

dimanakah tempat korang betul2 nak pergi?

tempat yang paling indah dan nyaman.

pilih satu, peluk atau cium?
satu pun xmao!

beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?
xkenal pn spe en. baulu bangkit nie.
xkenal jgak
cmform mmg xkenal lh. haha

benda yang korang sayang dalam hidup korang?
smua yg apple miliki. ^^

5 lagu korang suka dengar?
maher zain - insyaallah
fotograf - luka seribu rindu
bnyk sbnrnya tp dpt huraikan 2 jelh.

5 blogger yang dipertanggungjawabkan utk jwb tag nih.

biskut
zanna
tomato

3 saje. yg slebihnya d'tujukan kt korang2 yg dtg blog apple.
yeh! da siap semuanya. korang jgn lupa amek ye.

jalan2 ditepi paya,
snggah mncari si ikan haruan,
sudah baca sila la amek ya,
jlnkan tanggungjwb yg d'berikan. ^^

Award Lagi!!


Assalammualaikum. tenkiu pada zana kerna beri award nie kt apple.

so, da dapat award kena jawab la kan.

1. Nickname untuk cik blog nie.
mizzapple

2. Ucapan untuk pemberi award.
terima kasih atas award nie walaupun blog apple nie simple je.

3. 6 Fav artis / singer / group yang diminati.
fahrin ahmad
faizal tahir
maher zain [ 3 cukup la eh ]

4. Tag award pada 10 rakan blogger / folower.
syafiq tengku
budak botak
baulu bangkit
iman
shima emma

yang selebihnya apple kasi kt korang yang slu kunjung blog apple. tq.

* pada rakan2 blogger yang kena tag. sudi2 kan la amek award nie ye. *

Dimana Letaknya Kecantikan Lelaki dan Kehebatan Wanita??


Assalammualaikum sahabat blogger semua.

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki???

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang sentiasa berbaik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Dan dimana Kehebatan Wanita???

Kehebatan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang hebat adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kehebatan wanita berdiri di atas teguh iman. Seluruh kehebatan yang ada pada Khadijah adalah kehebatan sempurna bagi seorang wanita.

Sabda Rasulullah SAW: “ Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat ”

Surah Al-Ahzab : Ayat 71

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”

Nenek Tua Jadi Pengedar Dadah!!


Salam sahabat blogger. Banjir sudah melanda kedah n perlis. Pada yang tinggal b'dekatan sungai tu awasilah anak anda. jangan sampai dibawa arus sungai yang deras. yeh! topik ari nie. jom nengok story kt bwh.

lokasi : atas kerusi.
mood : banjir.
Seorang pesara berumur 87 tahun, Ola Mae Agee akan meraikan ulang tahun kelahirannya yang ke-88 di penjara selepas polis menangkapnya semasa dia mengedar dadah dari kediamannya. Agee dihukum penjara 18 bulan selepas juri sebuah mahkamah mendapati dia bersalah menjual dadah dari kediamannya.

Dia ditangkap selepas seorang anggota polis menyamar untuk membeli kokain berharga AS$24.10 (RM74.48) daripada nenek itu. Hukuman itu menyebabkan nenek tersebut bakal berumur hampir 90 tahun semasa dia berada di dalam penjara.

Nenek itu pernah mengaku salah pada Disember 1996 kerana memiliki barang kawalan dengan niat untuk menjual, mengeluar dan menghantarnya.

* Nenek2. da tua2 pn masih jual menda yang tak berfaedah. insaf la nenek oi. =p *

Cari Haiwan Mati Dilanggar Untuk Dipanggang??

Assalammualaikum semua. mogamoga sihat lah ye. meh tengok story kt bwh nie.

Sekumpulan pelajar Universiti Bournemouth di sini mempunyai satu cara pelik untuk mendapatkan makanan secara percuma ekoran harga makanan yang tinggi dan masalah kewangan.

Pelajar-pelajar itu mencari bangkai arnab, burung kuang bayas dan jika bertuah akan mendapat rusa yang baru dilanggar oleh kereta di sebuah sebuah jalan raya. Kumpulan itu akan mencari pelbagai jenis haiwan di tepi jalan.

Mereka juga menggunakan haiwan itu untuk sesi pengajaran bagi menunjukkan sejarah perkembangan kaedah penyembelihan haiwan.

Seorang pelajar arkeologi forensik berumur 23 tahun berkata: "Selepas menggunyah beberapa kali, saya terlupa saya memakan daging haiwan yang kepalanya dilanggar sebuah kereta."

Bagaimanapun, seorang pegawai kesihatan Majlis Daerah New Forest berkata, seseorang yang makan haiwan yang dilanggar kereta perlu berjaga-jaga dengan tahap kesihatan haiwan berkenaan yang mungkin membawa penyakit.

* tengok haiwan kena langgar pn fenin. nie nk pnggang wt makan lak. nk t'mun... je rasa.*

.Sumpahan Potret Budak Menangis.

PADA tahun 1985, rumah pasangan R o n dan May Hall yang tinggal di Yorkshire, England, hangus terbakar. Namun, sebuah lukisan budak menangis milik mereka langsung tidak terusik oleh api yang marak. Spekulasi lukisan itu menjadi punca kebakaran rumah pemilik-pemiliknya menjadikan misteri itu semakin menarik.

Budak lelaki dalam lukisan itu dikatakan seorang anak yatim piatu yang ibu bapanya mati dalam satu kebakaran. Bernama Don Bonillo, kanak-kanak tersebut berusia antara tiga hingga lima tahun ketika dia ditemui merayau-rayau oleh Bragolin di jalanan di Madrid.

Di mana saja Bonillo ditempatkan, kebakaran akan berlaku hingga dia digelar diablo atau syaitan. Sumpahan budak menangis di Yorkshire yang bermula pada September 1985 dikatakan ada kaitan dengan lukisan itu. Dan ia semakin menjadi-jadi apabila di Britain, versi lukisan itu dicetak secara komersial.

Menurut Punt, dia telah melakukan ujian di Building Research Establishment iaitu sebuah makmal berhampiran Watford yang melakukan ujian kebakaran bagi tujuan penyelidikan. Hasilnya agak mengejutkan. Api hanya membakar bahagian tepi beberapa keping lukisan budak menangis itu. Rahsianya? Lukisan itu diletakkan secara terbalik atau menghadap lantai sekali gus melindunginya daripada asap dan haba panas.

Sebuah lagi karya yang dianggap berhantu ialah sebuah lukisan yang dinamakan The Hands Resist Him. Ia dihasilkan pada tahun 1972 oleh seorang pelukis dari Oakland, California, Amerika Syarikat, Bill Stoneham.

Ia lukisan seorang budak lelaki berdiri di sebelah anak patung perempuan di hadapan pintu berpanel kaca yang berlatarbelakangkan tangan-tangan melekap di pntu kaca. Menurut Stoneham, budak lelaki itu ialah dirinya sewaktu berumur lima tahun manakala laluan pintu merujuk kepada garisan pemisah antara realiti dan mimpi.

Anak patung itu pula digambarkan sebagai pembimbing budak lelaki itu untuk melalui pintu di belakang mereka itu. Lukisan itu diposkan untuk dilelong menerusi laman eBay pada Februari 2000 dan tiba-tiba menjadi terkenal kerana misterinya. Bakal pembeli mendakwa karakter di dalam lukisan tersebut bergerak pada waktu malam dan kadangkala meninggalkan lukisan tersebut dan masuk ke dalam bilik yang mempamerkannya.

Menurut Stoneham, terdapat seorang pemilik galeri dan seorang pengkritik seni, mati dalam masa setahun selepas berurusan dengan lukisan itu.

*sekian dari epal*

Ikan Piranha Gergasi??

Salam sahabat blogger semua. Tau x ikan piranha?? besar giler ikan piranha nie. meh epal story pasal ikan piranha n pakcik nih.

Pakcik nie seorang pemancing. Nama pakcik nie Jeremy Wade berumur 52 tahun. Pakcik nie berjaya menangkap seekor ikan mirip piranha sepanjang 1.52 meter dan berat 45.39 kilogram di Sungai Congo, Afrika.

Ikan piranha nie mempunyai 32 batang gigi yang saiznya sama dengan ikan jerung putih. Ikan nie juga ditangkap dengan joran 90.7 kilogram dan menggunakan umpan seekor ikan air tawar. Ikan piranha merupakan spesies ikan harimau Afrika yang terkenal kerana menyerang manusia dan buaya. Pakcik nie amek masa lapan hari tu nak tangkap ikan nie. uishh! terer2.

Pakcik nie pesan, dia kata! "Ikan piranha nie merupakan seekor ikan yang amat berbahaya untuk dikendalikan. Jika anda tidak berhati-hati, ikan itu dengan mudah akan memutuskan jari anda.^^

* kalau berani pegang ar. comform jari hilang. wuwu*

Bunuh anak dengan Pedang Samurai??

Salam sahabat blogger semua.

Seorang ibu muda akan didakwa atas tuduhan membunuh selepas dia menetak hingga mati dua anak perempuan kembarnya berusia tiga tahun dengan pedang samurai. Monica McCarrick membunuh kanak-kanak berkenaan dan kemudian meletakkan mayat mereka pada pintu utama bagi menghalang penyelamat masuk.

Wanita berusia 28 tahun itu ditemui berhampiran mayat kedua-dua kembar itu dengan kesan luka pada lehernya. Kepala seorang kanak-kanak itu hampir putus sementara seorang lagi mempunyai beberapa kesan tikaman di perut. Monica kemudian membakar rumah pangsa yang didiaminya dan menempatkan mayat itu di di pintu masuk sebelum cuba membunuh diri.

Monica pernah ditangkap sebelum ini kerana kesalahan dadah. Dia juga pernah ditangkap kerana satu kes keganasan rumah tangga di San Diego. Menurut tunangnya, Monica sudah 'hilang akal' kerana membunuh anaknya.

*sekian laporan dari cikepal* ^^

Award. Blogger Harapan.


Salam blogger. epal dapat award lagi. wewe. tQ kepada en. izzuddin sbb bagi award kat epal. Anugerah Blogger Harapan. trharu sngt. wawa

award da dpt. so kena jwb soklan la plak kn.

slogan nape korang suka MemoriSeorangMuda
first time terjah blog beliau. n3 yg besh. wewettt

Reaksi korang lepas dapat award ni
terharu sngt dpt Anugerah Blogger Harapan. wuwu

Tag 15 kawan@blogger yang laen

sudutbertapak : ikan gelama atas para,
sila amek award nie ya.
peace. ^^

Gadis Tanpa Hidung!!


Salam sahabat semua, sht ke ari nie?? moga sihat2 lah ye [ sendiri jwb sndri tnya. wuwu ]. ari nie epal nk story pasal gadis tanpa hidung!!. ada ke lam dunia nie gadis tanpa hidung? hmm. xmustahil la kan. Kuasa Tuhan xde spe boleh halang. jom kita tgk crita kt bwh nie.


Aisha, 19, memeranjatkan masyarakat dunia apabila muncul kali pertama di muka depan majalah Time tanpa hidung.

Dia muncul depan kamera televisyen untuk menerima anugerah Enduring Heart di satu majlis untuk Yayasan Grosman Burn, sebuah pertubuhan yang berpusat di Los Angeles yang membiayai pembedahannya. Aisha menerima anugerah itu daripada isteri Gabenor California, Maria Shriver.

Ketika berusia 12 tahun, bapa Aisha mengahwinkannya dengan seorang lelaki yang didakwa pejuang Taliban, kononnya sebagai membayar hutang. Dia diserahkan kepada keluarga lelaki itu yang kemudian menderanya dan memaksanya tidur di kandang haiwan.

Apabila cuba melarikan diri, dia ditangkap dan hidung dan telinganya dipotong oleh suaminya sebagai hukuman. Apabila mereka memotong hidung dan telinga saya, saya pengsan. Pada tengah malam, saya terasa air sejuk mengalir dalam hidung saya. Saya langsung tidak dapat melihat kerana dilitupi darah.

Dia dibiarkan di kawasan pergunungan tetapi berjaya merangkak hingga ke kediaman datuknya. Bapanya berjaya menghantarnya ke pusat perubatan yang dikendalikan tentera Amerika Syarikat, tempat dia dirawat selama 10 minggu. Mereka kemudian menghantarnya ke sebuah pusat perlindungan rahsia di Kabul dan dihantar ke Amerika Syarikat Ogos lalu.

Sekarang aisya mampu tersenyum lebar kerana mendapat hidung palsu yang baru.

note : kejam tul suami dia. ngeri..

Award Lagi!!


Salam semua. epal dapat award lagi ari nie. wuwu
thanx to Filza kerana beri award ini kt epal. peace.



so, da dpt award kena jwb la kn. wewe

1. apa yang sedang bermain di fikiran anda sekarang.
nak kejar cita2 yang belum kesampaian. wuwu

2. Apakah nama samaran anda.
lynn | cikepal

3.Senaraikan 3 nama org yang anda sayang
Allah s.w.t. | famili | teman2

4.Panggilan untuk si dia?
si dia?? lom ade. wuwu

5. Hadiah yang paling diimpikan dari yang teristimewa
ssuatu yg berharga. yg pnting warna violet. wee

6. Belog mana yang paling suka visit?
semua blog yg sudi singgah blog epal.

7. Tag 5 blog yang anda suka.

biskut

cikliz

cik.kipas

kamil.ace

akuinsomnia

note : mcm biasa la kn. sila ambil ye. tq.
jalan2 masuk longkang,
korang amek. buat. kn senang.
peace.

Award!!


Salam semua sahabat blogger. epal nk ucapkan terima kasih pada
akk lin yang sudi memberi award nie walaupun baru je kenal. tq2. peace. ^_^


maka dengan ini epal kena jawablah. wewe

1.thanks the person who gave u dis award and the link of the person:
tice lin

2. spread the award to 5 bloggers who you like & you think their blogs are awesome:
1. budaknakal
2. ainismaira
3. rahimah
4. apikpehe
5. sabri

3. tell 7 things about youself:

1. like hangout | shopping.
2. gile2 blogging.
3.like baby cute mute mcm epal. wewe [ pasan jek ]
4. sangat pemalu | sensitif. [ kdg2 je ]
5. suka bekarya | melukis kartun.
6. suka makan. makan. dan makan.
7. menyayangi keluarga n semua yang epal kenal. peace

note : jalan2 npk kera,
korang jgn lpe amek award nie ya. ^_^

Dr Sheikh Muszaphar & Dr Halina selamat diijabkabulkan


Assalamualaikum semua sahabat2 blogger. ada baik ke ari ini?? moga baik2 lah ye. rini epal nk kngsikan cerita tentang Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan pasangannya, Dr Halina Mohd Yunos selamat diijabkabulkan dengan sekali lafaz tepat jam 11.40 pagi tadi, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.


Pasangan dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan, Mohd Yunus Mohd Ali dengan bersaksikan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali. Didoakan supaya kekal hubungan yang terjalin sehingga akhir hayat..

Ustaz ada cakap.. Jangan doakan org "Semoga kekal ke anak cucu.." Takut nanti, dah bercucu, terpisah plak dek kerana doa kite tu.. So, better sebut "Semoga kekal ke akhir hayat.." Itu doa yang terbaik untuk pasangan baru kawen.. hehehe.. Ustaz kata, bukan aku.. wuwuwu..

P/S : Bahagianya mereka ^_^

Reunion PLKN | sdey xdpt p :(

Salam sahabat blogger semua. moga sihat2 sejahtera d'hari minggu nie. Jabatan Latihan Khidmat Negara ( PLKN ) menjemput semua bekas pelatih Program Latihan Khidmat Negara ( PLKN ) dari Tahun 2004 hingga 2010 ( Siri 1 hingga 7 ) kerana mengadakan Majlis Perjumpaan yang dianjurkan di semua Kem PLKN di seluruh Negara pada 9 oktober 2010 jam 10.00 pagi. Dengar je berita tu rasa best ja. semangat b'kobar2 rasa macam nk join sekali lg program nih. mmg best giler. tp tu cerita semalam. tp rini epal sdey xdpt p reunion PLKN. semalam bukan main semangat nak p, tp rini t'lepas bas pulak. MyEm0.Com sepatutnya pukul 8 epal kena tnggu dkt picp up point, tp kul 10 baru epal kua. waaaaa.. sdey giler.. MyEm0.Com padan la muka, semalam bukan main gembira sngt nk p, hambik kau trlepas bas riniMyEm0.Com..

nie senarai pick up point yg sepatutnya epal tnggu.










klik untuk tumbesaran

sdey. sob3..mybe yg dapat g reunion 2 happy giler kt sne. ngeeee. nie yg jeles nih.MyEm0.Com

p/s : nk tau nape epal trlepas bas?? epal bngn lmbt la.. shtttt. diam2 sudah.



 
design by mizzapple