.CP : Kenangan Bersama Guruku. Part : 6.

Assalammualaikum.


Sambungan dari CP Part 5. Apakah damia menerima lamaran Cikgu Riduan?

" Damia tak mahu. Damia nak belajar lagi ", tegas sekali ucapanku. Ibu kelihatan tersenyum.

" Ibu pun rasa payah nak terima, kerana Damia perlu belajar lagi ", jawab ibuku.

Dua minggu selepas itu aku menerima sepucuk surat yang bercop Hawaii pada envelopnya. Aku agak kaget kerana aku tidak mempunyai siapa pun kenalan di Hawaii. Aku membuka perlahan surat itu dan mataku terus pada tandatangan surat itu. Cikgu Riduan. Aku tambah tergamam.

" Damia Qumaira, cikgu tak sangka pinangan cikgu ditolak. Sejak pertama kali cikgu melihatmu ada sesuatu yang mendesak cikgu untuk menghantar rombongan peminangan itu. Tapi tak sangka pinangan cikgu itu tak diterima.

Cikgu kini berada di Hawaii meneruskan pelajaran selama enam tahun. Kalaulah Damia setuju kita tentu dapat bersama selepas cikgu pulang dan waktu itu Damia juga tentu telah tamat pelajaran yang sepatutnya. Malang, itu cuma angan-angan cikgu sahaja.


Agaknya Damia marah kerana cikgu selalu mengutuk Damia di dalam kelas. Itu adalah usaha cikgu supaya tidak ketara perasaan cikgu di kalangan teman sekelas Damia. Apa boleh buat, Damia terus membenci cikgu!

Sekian, semoga berjaya.


Ingatan selalu,

Cikgu Riduan.

Hatiku begitu tersentuh. Tanpa kusedari air mataku mengalir di pipi. Aku memang sayang padanya sejak pertama kali bersua, tapi malang sikapnya membuatkan aku membencinya. Tapi, sesungguhnya, surat ini menyatakan seluruh rasa benci itu. Terasa kesal menolak pinangan itu. Air mataku tambah deras mengalir.

*************************************************************************************************************
-tamat-

48 pengomen tegar:

sweet strawbery berkata...

laaa..da tamat ke??
smbung la lagi ctew ni...

ghost writer berkata...

ada harga yang perlu dibayar untuk satu perasaan benci.dan harga itu berbaloi dengan apa yang diterima.

tangisan tidak akan berlaku sebelum penyesalan.

cBk berkata...

hebat ah miss apple berkarya..hehe..leh terbit buku ni..;)

Qaseh dalia adelia berkata...

miss apple karang sendiri ke .. jiwa seni .. :) like

Cikya berkata...

adeh,

tragis jer baca..
wuhuu~
sedih owh, kalau nak terima balik pinangan tu buleh dakk ??
:)

Sebalai Blog berkata...

Baru aja ketemu artikelnya, dah tamat wele ele ... telat

Henry Zackery berkata...

tamat suda...hehe

Teka Gambar Kembali Lagi

kay_are berkata...

x bace dari awal.. so x bape nak faham cite ni.. bile2 kne bace dari ep 1 r nampak nye.. tapi tengok feedback mesti best cite ni kan =)

Made Budi berkata...

Cerita yang menyentuh hati ;)

kEy berkata...

haha!
elok nak jiwang, bile bace part yg cikgu tu kate die slalu ngutuk damia tu tergelak plak....
miahahah~

sayanakhiburan berkata...

saya dapat teka yang awak ni mesti minat baca novel kan? sebab karya awak ni setanding novel... berjaya buat orang lain tersentuh... Keep it up...

Ibu Addinnasa berkata...

Salam perkenalan

Walaupun 1st time menjejak kat sini dan membaca episod akhir...terasa seronok membaca....dah lama tak baca novel sejak ada anak....hehehe.

Teruskan menulis. I follow.

YANA SHAIFUL berkata...

best..tersentuh hatiku..:-)

Cik Michiko berkata...

waaaaah . . . BEST2 . . mizzaple. . terbitknla buku . . boley michiko jadi fanatik setia mizzaple . . ;)

Bro Azqar berkata...

waahh ade ceritaa.. ewmm.. bace2. :)

Eza Ridzwan berkata...

jengok miss epal...

risa berkata...

kena baca dari awal eh..hehehe

sekamar rindu berkata...

salam...

terentuh juga...antara blog yg sangat cantik pernah saya jumpa..

Made Budi berkata...

yaaahhhh....nggak jadi nikah dah. the end ya storynya.

misza berkata...

salam...
baru je baca. kalau ada masa kena baca dari mula, baru best.

Mi'ing Oon berkata...

nice blog. i like your blog.. i follow you.... salam kenal ya...

Rahmad berkata...

wow..nice entry..
cerita yg cukup menarik..
follow your blog..
salam perkenalan..

syairahmohdanuar berkata...

eh baru first time baca.tapi seronok! >.<

SYARIFF HAIKAL berkata...

HAI MIS APLE..SY DA JD FOLOWER AWEK MIS..HEHE

sha berkata...

ooo, novelis rupanya..
teruskan berkarya..

Izyan Masri berkata...

MACAM BACA NOVEL T_T

tiQo...(-_-'') berkata...

wah! best la! mcm baca novel! betul tu IZyan masri...

bahasa pun sedap je bace...

meh meh...join kontest kat cni pulak

http://greentiqo.blogspot.com/2011/04/contest-rm100-untuk-dimenangi-dari.html

Ms. MieRa berkata...

hehe... baca cter ni macam same lak kisah sy... huhu.. saya pon macam tuh gak dulu, bf saya skg a.k.a cikgu saya tuition dulu... mula2 memg semua nampak salah kat saya nih... rupa2nya dia syok lar pulak kat saya.. skg kami dah 4 tahun lebih b'cinta.. m'harapkan ada sinar utk kami ( parents x setuju).. dia tetap tunggu saya habis belajar.. april nih saya dah nak habis bljr.. xtau lar penerimaan parents cam ner pulak nnt... "cinta terhalang".. doakan kami dapat b'satu eak.. :)

Pelangi berkata...

hye cute!lintas cni.knp perlu bayar lebih utk baju cantik tp pakai sekali dua je? jom terjah cni.lambat nanes woo..^_^

apik pehe berkata...

uihh..apik lak yg terasa nk nanges..huhu

DaK CoMoT berkata...

alaaa...takmola camni...huhuuu tak tamat lagi kan3??? plishhh say no!heeee =)

Siti Safiyyah berkata...

wahh ade novel la kat sini. best best. first time baca novel yg tak panjang sangat. biasanya berjela2 kan.. :)


psstt : Pemahaman SS tentang blog dulu

nabila saat berkata...

sambung la lagi

nabila saat berkata...

ting tong..anda kene tag

IDEAlogyc Admin:Al-Hadi berkata...

benci itu identiti diri..benci itu kehormatan sendiri..benci bukan kerana sakit hati...benci tidaklah berdengki...benci hanya mengubati diri..hihihi

fyna berkata...

like....
:)

dwaty berkata...

ooo ni rupanya mizz apple...

ala... baru jer feeling2.... kena baca dari awal ni...

Erry berkata...

apple ...

Biey berkata...

ala, dah habis ke?

eLFiRa aRisanti berkata...

wow

Shairazi Saidin berkata...

wah. bagus la....

Update selepas balik dr P. Bidong. :)

http://shairazisaidin.blogspot.com/2011/04/planet-bidong-movie-part-1.html

kylephytrie berkata...

abes suda...'

cAmca Dan GArpu berkata...

lohh dah abihhh kew???

aiman rashidd berkata...

rajin nya dia tulis :)

bagus !! good job mizzapple :)

teratak rahsia perindu berkata...

best3...tp knpe da tamat..baru nk layan cite nie..sambong la lg..hohohhoho

Ihsan Arifin berkata...

students trime lah pinangan cikgu yeh. klu x mau terasa kesal cam si Dania tu ;D

Ace3103 berkata...

salam sejahtera..
whaa~ sy singgah tertarik baca story ni & terus follow :)

Pembawa_Wacana berkata...

ermm.... menarik... memang sesuai dengan follower yang ramai... :) 2397 datang berkunjung...:)

Catat Ulasan



 
design by mizzapple