. Awas! Penipuan Lelaki di Internet! .

Assalammualaikum.

Cinta Internet ada yang berpanjangan hingga ke jinjang pelamin, malah hidup bahagia. Tapi ada juga yang sebaliknya. Cinta alam maya kebanyakkannya bersifat dusta dan punya agenda disebaliknya. Jom kita tengok ciri-ciri lelaki penipu di Internet.

1. Dia Menggunakan Gambar Lama.
  • Wajah yang kacak, tubuh yang tegap, kata2 yang sangat romantis adalah ciri2 lelaki idaman yang menjadi perhatian wanita. Ini kerana mereka beranggapan lelaki inilah yang akan menyayangi mereka sepanjang hayat.
  • Realitinya, tidak semua yang indah itu adalah manis untuk dikenang dan tidak semua lelaki jujur. Salah satu taktik mereka adalah dengan meletakkan gambar lama atau gambar lelaki lain yang kacak.
  • Berhati2 lah, jangan terlalu teruja apabila anda mengenali lelaki di Internet. Jangan sampai anda terpedaya dan menyerahkan segalanya.
2. Menipu Tentang Umur.
  • Selain wajah kacak, mereka juga boleh menipu latar belakang diri mereka.
  • Dia menyatakan umurnya 35 tahun sedangkan hakikatnya, dia berusia 20 tahun atau mungkin juga 50 tahun.
  • Mereka menipu kerana mereka tahu wanita memang suka lelaki yang matang. Untuk memikat anda, mereka sanggup menggunakan apa saja. Siapa yang tertipu? Andalah wanita yang terlalu mudah mempercayai orang lain.
3. Jadilah Diri Anda.
  • Biodata diri sangat penting untuk pengenalan diri seseorang individu. Jadi apabila anda memperkenalkan diri seeloknya anda bersikap jujur saja kerana jika anda menipu, lama-kelamaan rahsia akan terbongkar juga.
  • Ketika itu, kalau rasa cinta sudah membuak, anda mungkin berisiko kehilangan orang yang anda sayangi.
  • Bersikap jujur adalah sangat dituntut, ini kerana anda mahu hidup bersamanya selama-lamanya.
4. Tidak Mahu Berterus Terang.
  • Lelaki yang berniat untuk menipu terutamanya yang sudah berumah tangga selalunya sangat susah untuk bercakap tentang perkahwinan. Mereka akan mengelak dari bercakap hal ini.
  • Jadi bila anda mengenali seorang lelaki dan mahu mengujinya nyatakan impian tentang perkahwinan, berapa orang anak yang anak mahu dan sebagainya.
  • Jika anda rasakan dia agak sukar berbicara soal perkahwinan, fikir-fikirlah sendiri apa yang patut anda lakukan kerana lelaki begini biasanya hanya mahu berseronok sahaja tanpa memikirkan masa depan.
"Beringat-ingatlah sebelum kena
kalau dah kena menyesal tak guna"

.sekian.

. Contest Review Blog Fix Computer Problems .

Assalammualaikum.

Ni contest kedua aku join. Contest ni dianjurkan oleh saudara MJ. Blog yang memberikan informasi bermanfaat kepada peminat komputer dan IT. Blog yang dimaksudkan adalah myglobalnetworks.com.

ok. kita mulakan review pertama.

.Mengenai myglobalnetworks.com.

Blog yang berasaskan komputer dan IT memang selari dengan beliau kerana beliau pakar dalam bidang komputer. dari pemikiran saya design blog ni harus dititikberatkan kerana sebagai pengunjung, kita selalu beranggapan bahawa dunia IT mempunyai teknologi yang canggih, oleh itu blog tersebut harus mempunyai design yang cantik dan menarik.

.Header blog.

Header sangat penting kerana dengan header dapat meningkatkan pengunjung ke blog kita. dari pikiran saya, header fix computer problems perlu ditukar kerana sebagai blog yang berasaskan komputer dan IT seeloknya diletak gambar berkenaan komputer dan IT.

.Entri blog.

Entri didalam blog fix computer problems memang bersesuaian dan memenuhi kehendak pengunjung yang ingin mengetahui tentang dunia komputer. seeloknya juga disetiap entri diletakkan gambar atau video yang bersesuaian bagi menarik minat pengunjung.

.Kesimpulan.

Blog fix computer problems memang sesuai dikunjungi bagi peminat2 komputer dan IT. Tak banyak yang perlu diubah, hanya sedikit saja. Rasanya ni saja yang mampu aku review. aku pun bukan pandai sangat nak review blog orang. akhir sekali. pada sapa2 yang nak join. boleh klik SINI.

Hadiah agak lumayan. wang terkumpul sebanyak RM 700.00 untuk tempat 1 hingga 3. so, apalagi jom la join reramai.

. Al-Kisah Mat Bulu .

Assalammualaikum.

Apa habaq semua. dah lama xupdate blog. ada yang rindu dak? keke. jom layan cerita kt bawah nih.

sekadar gambar hiasan

Aku cukup heran tengok mak. Nampak ja macam biasa, tapi dada berisi. ( ilmu ) Mak kalau bab agama memang ' ada keles '. Kekadang mak ajaq orang ngaji, kekadang mak ngajaq fardu ain bagi kaum ibu. Namun begitu, aku sebagai anak mak, nampak gaya adela sikit mengikut jejak langkah mak. Rasanya ilmu tu ada cuma amalnya yang macam ada tak ada ja. Kena pulak dah besaq panjang, mak aku dah tak daya nak teguq.

" Amalkan ayat Kursi tu hari-hari buat pelindung diri " Mak selalu pesan.

Aku iyekan ja. Dulu aku hafal tapi kadang-kadang bila baca balik, ingat-ingat lupa. Susah-susah dalam Quran ada, baca ja, hapal belakang kira.

Malam tu aku balik keja lewat, kena buat overtime. Habis ja bedal nasi bawah saji aku terus landing atas katil empuk aku. Isyak karang-karang pun boleh buat, tu pun kalau jaga. Tak sampai seminit aku dah hanyut. Camni alamatnya Subuh pun tak jumpak, biasanya bila dah penat gila camni la, jaga terus siap-siap nak pergi keja. Tapi malam tu lain pulak jadinya.

Tiba-tiba aku tersedar, rasa hati lain macam ja, macam ada orang dalam bilik aku ( selain dari akulah tu! ). Malam tu bulan terang mengambang tapi yang peliknya takdak bunyi sekoq pun cengkerik masa tu. Sunyi lain macam ja! Dalam mata aku dok terkebil-kebil, telinga aku terdengaq bunyi macam orang berdengkur. Setahu aku dalam rumah ni takdak orang tidoq berdengkur. Dalam kesamaran malam, mata aku dapat memfokus satu lembaga hitam yang terkujur disisiku. Alamak aih! pebenda pulak nih!

Dalam kegabraan yang tak terhingga tu aku jadi kaku, nak angkat satu jari pun tak daya rasanya, Tak tau la nak cakap apa, takdak kudrat ka atau tak berani sesangat-sangat sampaikan nak berganjak satu hun pun tak dapat. Dada toksah cakaplah, kalah rebana ubi dentumannya, kira boleh dengaq sebijik-sebijik. Dub-dab! Dub-dab! Dub-dab! Peluh tak payah kiralah, rasa macam berjoging, habis basah tilam, ( kot campuq dengan ayaq kencing, tu aku kurang periksa! )

Baca ayat Kursi! Dah dekat sepuluh minit menggelabah baru aku teringat pesan mak. Baru masuk ayat kedua aku dan berenti. lupa! Hissh! Apsallah aku tak hafal! Aku cuba lagi sekali, gagal lagi! Mungkin aku panik kot, tu yang habis tak ingat tu! Rileks. Tarik nafas. Cubaan ketiga. Ingat-ingat lupa tapi aku bantai ja. Janji baca!

Tiba-tiba bunyi dengkur tu berhenti. betul ka ayat aku baca tadi? Menjadi ka ni? Belum sempat tarik nafas lega, benda-alah tu bergolek merapatkan tubuhnya ke tubuh aku. Terasa lengannya yang berbulu bergesel dengan tangan aku. Rasa macam nak menjerit, takut bercampuq dengan geli tapi suara aku tak keluaq.

" Ayat Kursi konon, macam reti! " Lembaga hitam tu bersuara, bergema macam dalam gua. Rasa nak pengsan. kalau pengsan pun bagus, kurang-kurang aku tak payah menghadapinya tapi aku tak pengsan-pengsan jugak. Camna ni!!! Mati la aku kali ni! Aku pejam mata rapat-rapat.

Tiba-tiba aku terdengaq bunyi pintu bilik aku ditolak dan bunyi suis lampu dibuka. terdengaq suara mak membaca sesuatu dengan nada yang keras. Aku tak berani buka mata.

" Qu.. bangun! Mak ni. bangun nak! " suara mak tenang. Pelan-pelan aku buka mata. Mak senyum. Aku toleh ke sisi. Memang benda tu dah takdak tapi cadar kat belah tu dah kusut masai.

" Ni mesti belum sembahyang Isyak ni, kan?! Aku ngangguk mengiakan. Malam tu aku sembahyang Isyak, sunat hajat dan tahjud sekali. Lepas tu aku baca Quran sampai bunyi azan Subuh. Lepas sembahyang Subuh baru aku tidoq balik. Esoknya aku tak p keja. M.C.! Ni semua gara-gara mat bulu. tapi semua tu ada hikmahnya, tak gitu?!!

*************************************************************************************************************
Ni cerita lama. sapa ada kisah2 yang menyeramkan jom la kongsi bersama. ce cite ce cite



 
design by mizzapple