Petua Untuk Dimurahkan Rezeki Dan Dijauhkan Kesulitan

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"


Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya .

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

5 pengomen tegar:

Fida Jai OWN berkata...

Alhamdulillah ... semoga ALLAH memberkati ...

Lynn berkata...

Mudah mudahan..
Aminnn =)

shahrinabd berkata...

petua plg simple ialah sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. Setidak-tidaknya bersyukurlah kerana masih bernyawa. Rasa bersyukur membuatkan kita lebih bersemngat, dan timbullah muka yang berseri.

Jangan pernah bersangka buruk pada Allah, sentiasa bersangka baik kepadaNya, dan Dia akan memberikan yang baik-baik belaka.

Lynn berkata...

InsyaAllah..
Mudah mudahan kita sentiasa bersyukur..
Dan ingat Allah..

zan-xray berkata...

Alhamdulillah,
nasihat dan kata-kata yang patut kita kongsi bersama.
Senyum itu satu sedekah. penghilang keresahan

Catat Ulasan 
design by mizzapple