Kopi Termahal Di Dunia

Tahukah anda apakah kopi yg termahal di dunia?

Cappucino? Expresso? Mocha?
What? Kopi Janda? Tu yg mahal bukan kopinya.. tapi jandanya. Kah kah kah...

Biasa kita minum kopi.. kopi yg diproses dari biji kopi asli. Tapi berlainan dengan kopi ini. Nama pun paling mahal, mesti la ada spesel nya.. Hehe.

Pernah dengar nama Kopi Luwak? Kopi Luwak ialah kopi paling mahal di dunia.

Kenapa mahal? Sebab ia ada ingredient tambahan.. diproses dan diadun secukup rasa, bukan dalam periuk belanga, tapi dalam perut haiwan.. Haa, jangan terkejut beb. Sebab tu la mahal.. Hehe.

Kopi Luwak keluaran Thailand berjenama 'Doi Chaan g'.

Kopi Luwak keluaran Filipina berjenama 'Alamid'.

Eh.. menatang ape ni? Apa kaitan dengan kopi lak ni?

Haa.. menatang ni la yg buat kopi ni sedap. Menatang ni la yg telah menaiktaraf status kopi ni jadi the most expensive coffee in this world!

Cane jadi gitu pulak? Haa.. relek.. follow story kat bawah ni..

Menatang ni namanya Civet. Lebih kurang macam musang la, badan bintik2.. membiak area Asia, Afrika dan Eropah.

Petani di Jawa Timur memetik biji kopi sebagai makanan Civet.

Hanya biji kopi yg elok dan terpilih je dijadikan makanan Civet.. demi menghasilkan kopi yg berkualiti tinggi.. Errkkk..

Civet diberi makan biji kopi terpilih. Masa proses penghadaman, enzim Civet akan bercampur dengan biji kopi ni. Bila najis keluar, ia akan menghasilkan biji kopi yg unik dan tasty.. Gulp!

Najis Civet dipungut untuk diproses.

Haha.. amacam, ada macam wafer cereal tak? Kah kah kah...

Proses pembersihan dan pemilihan biji kopi Civet yg terbaik untuk dikisar menjadi serbuk kopi.


Inilah hasilnya... Kopi Termahal di Dunia!! Wahaha..

8 pengomen tegar:

joegrimjow berkata...

apsal gambar xkluar?
haishhh


entry terbaru joegrimjow

Hadi Ali berkata...

Salam. Halo lynn.

Nice post pasal blog tu. Anyway, u penah try tak. Sedap gak ar. Rasa mcm coffee and hazelnut sikit2 hehe. Hari-hari minum kat opis ni :)

rossoneri berkata...

hmm pernah baca pasal neh..

Lynn berkata...

joegrimjow : gmbo lbt kua kot..huhu
Hadi Ali : w'salam..eh! u da try
ke? i xpnh try pn..=)
rossoneri : u da bce eh!
tp still ade org lum
bce..=)

Arra JaSmY berkata...

ha ah..tak kuar gamba r..huhu.

lorh..kopi paling mahal upanya dari najis haiwan..wekkk.

nasib bek i bukan pngemar kopi.lala.:)

0ne~E berkata...

kat rumah ade sepekat from indone .
hemmm . best !

Lynn berkata...

One~E : Mnum kopi gak eh!
Arra JaSmY : Cne xkua lak gmbo nih!
Ade mslh teknikal kot..huhu

zan-xray berkata...

Adeh la, ada juga kopi macam ni. Tak pe la bagi la orang lain yang suka hehe.
saya minum kopi radik udah ler.
macam mana pun saya tetap pengemar dan penagih Nescafe..

Catat Ulasan



 
design by mizzapple